Miary wagi i objętości stosowane w kuchni.

Zacznijmy od podstaw ;-)

Przelicznik jednostek objętości:
  • 1 l (litr) = 1000 ml (mililitr) = 100 cl (centylitr),
  • 1 dl (decylitr) = 100 ml (mililitr) = 10 cl (centylitr),
  • 1 cl (centylitr) = 10 ml (mililitr),
Przelicznik jednostek masy (wagi):
  • 1 kg (kilogram) = 1000 g (gram) = 100 dag (dekagram)
  • 1dag (dekagram) = 10 g (gram)
A teraz przykłady składników potraw w popularnych naczyniach:
Produkt 1 szklanka 1 łyżka 1 łyżeczka
woda 250 g (250 ml) 15 g (15 ml) 5 g (5 ml)
mleko 250 g 15 g 5 g
miód 250 g 21 g 7 g
masło 225 g 20 g 7 g
mąka 150 g 15 g 5 g
mąka ziemniaczana 200 g
cukier 200 g 14 g 4 g
cukier puder 140 g 12 g 4 g
sól 300 g 19 g 6 g
olej  250 g 13 g 3 g
kakao 125 g 7 g 2,5 g
kawa 125 g 7 g 2,5 g
kasza manna 180 g 11 g 3,5 g
bułka tarta 125 g 10 g 3 g
 śmietana 250 g 10 g 3 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz