czwartek, 11 stycznia 2018

Chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dzisiaj propozycja na pyszny chleb pszenno-żytni zrobiony na suchych drożdżach upieczony w naczyniu żaroodpornym. Zaletą tego przepisu jest to, że chleba nie trzeba wyrabiać, a mimo to po upieczeniu jest puszysty i chrupiący oraz oczywiście pyszny :-)



Składniki:
  • 600 g mąki pszennej (typ 450, 500, 550),
  • 200 g mąki żytniej,
  • 600 ml ciepłej ale nie gorącej wody,
  • 2 opakowania drożdży suszonych instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,


Na początek do miski wlewam wodę wsypuję cukier, drożdże i wszystko dokładnie mieszam, a następnie odstawiam na 10 minut.
Następnie dodaję sól oraz obie mąki i mieszam łyżką około 3 minuty tak aby uzyskać jednolitą masę. Oczywiście można do tego użyć także robota kuchennego aby się nie przemęczać.
Tak wyrobione ciasto zostawiam w misce na 90 min przykryte ścierką lub folią spożywczą. Można także umieścić miskę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 30°C z wyłączonym grzaniem i zostawić do wyrośnięcia.


Po wyrośnięciu ciasta wykładam go na blat posypany mąką i wyrabiam z ciasta okrągły bochenek chleba, następnie smaruję naczynie żaroodporne olejem, przekładam do niego wcześniej uformowany bochenek, przykrywam pokrywką i wkładam do zimnego piekarnika na drugą półkę od dołu.
Ustawiam w piecu grzanie góra/dół i temperaturę 190°C, a po osiągnięciu przez piekarnik zadanej temperatury, piekę pod przykryciem jeszcze 30 minut. Następnie ściągam pokrywkę i dalej piekę około 40 minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku jest już upieczone.
Po upieczeniu wyjmuję chleb z naczynia i zostawiam przykryty ściereczką aż do wystudzenia.

Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz