poniedziałek, 25 maja 2015

Jabłecznik z kokosową pierzynką

Dzisiaj do kawy proste ciasto jabłecznik z delikatną kokosową pierzynką.



Składniki: Ciasto:
  • 250 g margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 żółtek,
Kokosowa beza:
  • 1 szklanka cukru,
  • 100 g kokosu,
  • 5 białek,
... i oczywiście jabłka - 2 kg świeżych lub jeżeli mamy to 1,5 kg startych ze słoja.

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do misy, dodajemy żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Ciasto trzeba urobić ręcznie na jednolitą masę. Blachę smarujemy odrobiną margaryny lub wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równo ciasto. Świeże jabłka trzemy na grubej tarce, a następnie odciskamy z nich nadmiar soku. Ułożone na blasze ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i przykrywamy startymi wcześniej jabłkami. Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować jeszcze parę minut, a następnie dodać wiórki kokosowe i dalej miksować aż wszystko ładnie się połączy. Tak ubitą masę rozkładamy równomiernie na jabłkach.


Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, a po upieczeniu zostawiamy jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 minut, następnie ciasto wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz