sobota, 30 maja 2015

Karpatka z budyniem

Karpatka to świetne ciasto do kawy na niedzielne popołudnie.


Składniki:
    Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem

Margarynę zagotować z wodą, następnie dodać mąkę i mieszać tak długo aż ciasto zacznie odklejać się od garnka. Po wystudzeniu miksować dodając po jednym jajku, na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i upiec na osobnych blachach w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 30 min.


Krem robimy z ugotowanych i przestudzonych budyni, które dodajemy powoli do utartej margaryny, miksujemy cały czas do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy ciasto przestygnie, układamy dokładnie masę na jednym kawałku i przykrywamy drugim. gotowe ciasto dajemy do lodówki aby masa stężała.

Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz