sobota, 4 czerwca 2016

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Maj i czerwiec to najlepszy okres do zbierania kwiatów czarnego bzu, które zawierają wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. Dzisiaj przepis na wspaniałą aromatyczną nalewkę z kwiatów czarnego bzu.


Składniki:
  • 50 baldachów kwiatów czarnego bzu,
  • 2 cytryny lub pomarańcze,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wody,
  • 1 l spirytusu,
Po zebraniu kwiatów należy rozłożyć je na białym papierze lub prześcieradle tak aby owady, które się schowały miały czas bezpiecznie się ewakuować.
Po paru godzinach pozbawiamy kwiaty łodyżek, ze względu na gorycz jaką mogłyby wprowadzić do gotowej nalewki, najlepiej obciąć je jak najkrócej pod samym kwiatem.
Następnie kwiaty wrzucamy do dużego słoja lub gąsiorka, dodajemy wcześniej sparzone i pokrojone w plastry cytryny lub pomarańcze.
Przygotowujemy zalewę w tym celu gotujemy wodę z cukrem, a następnie studzimy do temperatury pokojowej i tak przygotowanym syropem zalewamy kwiaty aby je dokładnie przykryć. Na górę zakładamy gazę (nie zakręcamy) i stawiamy na parapecie w słonecznym i ciepłym miejscu na około tydzień codziennie mieszając zawartością.

Baldachim kwiatów czarnego bzu
Po tygodniu lub wcześniej gdyby zawartość zaczęła fermentować należy przecedzić zawartość przez sito i gazę, a następnie do czystego syropu dodajemy spirytus, mieszamy i szczelnie zamykamy.
Teraz nalewkę należy odstawić na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce i co 3 dni potrząsamy butelką aby zawartość dokładnie się wymieszała.
Po miesiącu musimy przefiltrować nalewkę np. przez filtr do kawy, rozlewamy do mniejszych butelek i dokładnie zamykamy. Teraz nalewka powinna ponownie odpoczywać w ciemnym i chłodnym miejscu jeszcze kolejny miesiąc, a najlepiej rok ponieważ im starsza tym lepszy aromat z niej wydobędziemy.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu im dłużej stoi tym bardziej jej kolor ciemnieje i z blado żółtego robi się ciemno (ciepło) żółty.

Życzę smacznego :-)

1 komentarz: