poniedziałek, 8 czerwca 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem

Skoro jest sezon na rabarbar, to pokusiłam się aby zrobić ciasto ucierane z rabarbarem ;-)



Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 gram masła lub margaryny
  • 500 gram rabarbaru
  • 4 jajka
  • cukier puder
Ciasto z rabarbarem

W garnku na lekkim ogniu topimy masło i studzimy. W między czasie należy ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy powoli stale mieszając przestygnięte masło, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy jeszcze przez chwilę.
Gdy ciasto jest już dobrze ubite należy go przelać równomiernie do średniej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obieramy z wierzchniej skórki i kroimy na 2 cm kawałki, które układamy na ciasto. Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem
Porada: Przepis na ciasto jest uniwersalny, więc zamiast rabarbaru można wykorzystać inne owoce na które jest akurat sezon. Warto eksperymentować i dodać np. truskawki, wiśnie lub jabłka.
Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz