sobota, 1 sierpnia 2015

Jajko sadzone w parówce

Kolejny pomysł na dobre choć inne śniadanie, oczywiście moja córka woli jajko sadzone w parówkach na kolację ;-)



Składniki na 1 porcję:
  • 2 parówki
  • 2 jajka
Jeżeli chodzi o składniki to taka ilość jest umowna, ponieważ moja 4 letnia córeczka wcina taką porcję i zastanawia się nad dokładką.


Sposób wykonania jest prosty. Parówki nacinamy przez środek pozostawiając około 1cm z obu stron nie przecięty. Patelnię najlepiej z grubym dnem delikatnie smarujemy margaryną i stawiamy na lekkim ogniu. Układamy parówki formując kółko lub oko jak na zdjęciu. Gdy już się delikatnie podsmażą, zmniejszamy ogień do minimum i obracamy parówki na drugą stronę, wbijamy powoli jajko do środka parówki tak aby się ścięło i nie wylało poza parówkę. Możemy przykryć pokrywką najlepiej szklaną aby ciepło nie uciekało i smażymy do czasu aż jajko w środku całkiem się zetnie.

Dzięki szklanej pokrywce nie musimy co chwilę jej podnosić, żeby sprawdzić czy już jest gotowe, a tym samym skracamy czas wykonania bo ciepło nie ucieka. Ważne by piec jajko na małym ogniu tak aby się nie spaliło na dole zanim cała zawartość w parówce się zetnie. Możemy przyozdobić po usmażeniu pokrojonym drobno szczypiorkiem i podać razem z ketchupem
Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz