środa, 15 lipca 2015

Ciasto z agrestem

Skoro mamy czas zbiorów owoców, proponuję kolejne pyszne sezonowe ciasto z agrestem


Składniki:
  • 40 dag mąki,
  • 20 dag masła,
  • 25 dag cukru (1 szklanka),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 proszek do pieczenia (15 g),
  • 4 jajka,
  • 1 kg owocu agrestu, (lub wiśni albo wszystko razem)
  • cukier puder,

Masło topimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, a następnie dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubite w pianę białka. Wszystko delikatnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką. Wylewamy ciasto na blachę i układamy na górze ciasno obok siebie owoce delikatnie wciskając je w ciasto. Ciasto pieczemy około 50 min. w temperaturze 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.


Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz