sobota, 26 września 2015

Parówki marynowane

Dzisiaj przekąska do piwa czyli parówki marynowane tzw. Utopence pochodzące od naszych południowych sąsiadów, do których mam bardzo blisko :-)


Składniki: Podstawowe składniki:
  • 1 kg parówek - serdelków,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • może być dodatkowo do smaku 1 ostra papryczka lub zwykła papryka,
Marynata:
  • 1,5 szklanki octu może być jabłkowy lub winny,
  • 3,5 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • może być dodatkowo do smaku 1 łyżeczka curry,
Na początek przygotowujemy marynatę w tym celu mieszamy wszystkie składniki marynaty w garnku i gotujemy. Marynatę można doprawić według własnego smaku, ewentualnie można dodać jeszcze curry.

Następnie przygotowujemy zawartość słoika, w tym celu kroimy w plasterki cebulę i czosnek, wkładamy do 2 litrowego słoja parówki i przekładamy warstwą cebuli z czosnkiem i paseczkami papryczki. Następnie układamy kolejną warstwę parówek i cebuli z czosnkiem. Tak poukładaną zawartość zalewamy gorącą marynatą aż przykryje całą zawartość słoika.


Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na około tydzień, choć w zasadzie już po dwóch dniach parówki są dobre.

 Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz