niedziela, 21 czerwca 2015

Miętusek - ciasto czekoladowe z kremem miętowo-budyniowym

Dzisiaj dla rodziny upiekłam ciasto czekoladowe miętusek z kremem miętowo-budyniowym


Składniki: Ciasto:
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao
Krem miętowy:
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 0,6 l mleka,
  • 300 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 300 g landrynek miętowych,
Krem śmietankowy:
  • 330 g śmietany 36%,
  • 2 op. galaretki agrestowej,
Dodatki:
  • około 20 herbatników,
  • 20 g czekolady na posypkę,

Na początek zrobimy ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę na koniec dodając cukier. Następnie wlewamy żółtka, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, a następnie pieczemy przez 20 - 25 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Teraz czas na warstwę miętową, aby ją przygotować wrzucamy landrynki miętowe do garnka z wodą i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż się rozpuszczą. W niecałej szklance mleka rozpuszczamy budyń z 4 łyżkami cukru, a resztę mleka stawiamy w garnku do gotowania. Gdy mleko się już gotuje wlewamy syrop z landrynek, a następnie mleko z budyniem, dalej gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje, następnie odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy w misce masło dodając po łyżce budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masę miętową rozprowadzamy na powierzchni  upieczonego wcześniej biszkoptu i przykrywamy warstwą herbatników.


Na koniec przygotowujemy masę śmietankową. w tym celu galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Następnie ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z ostudzoną i tężejącą galaretką. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy ułożone wcześniej herbatniki, a górę posypujemy wiórkami czekolady. Odstawiamy do lodówki aby masy stężały.

Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz