poniedziałek, 29 czerwca 2015

Wiśniówka - nalewka tygodniowa

Skoro zaczął się już sezon na wiśnie, to pora zrobić nalewkę wiśniową.


  • 100-150 dojrzałych wiśni,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub łyżka soku z cytryny,
  • 200 g cukru,
  • 1 litr wody,
  • 0,5 litra spirytusu 95%,
Nalewka wiśniowa

Wiśnie drylujemy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier waniliowy i kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, następnie gotujemy na małym ogniu około 10 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy cukier i dalej gotujemy, mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.

Gdy sok z wiśni już ostygnie przelewamy do szklanej butli na wino lub słoja i dodajemy spirytus. Mieszamy energicznie i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na około tydzień, pamiętamy przy tym aby codziennie zamieszać zawartością dla lepszego rozprowadzenia smaku. Gdy już nalewka odstoi swoje, oddzielamy wiśnie od soku, możemy dodatkowo ją przefiltrować i przelać do mniejszych butelek, a wiśnie skonsumować lub wykorzystać do innych celów.

Nalewka wiśniowa

Porada: w zasadzie nalewka nadaje się od razu do spożycia, ale warto pamiętać, że im dłużej postoi w butelkach i dojrzeje tym będzie lepsza
Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz