środa, 8 lipca 2015

Maślankowe ciasto z porzeczkami

Sezon na owoce w pełni, więc czas na kolejne pyszne maślankowe ciasto z czerwonymi porzeczkami.



Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 kg czerwonej porzeczki,
  • cukier puder,
Ciasto z porzeczkami
Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut, a następnie dodajemy olej i maślankę dalej ubijając jeszcze 3 minuty. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy do ubitych jajek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką. Wylewamy ciasto na blachę, posypujemy umytymi i osuszonymi porzeczkami. Ciasto pieczemy około 60 min. w temperaturze 180 °C. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz