piątek, 10 lipca 2015

Ogórki w zalewie curry

Jest sezon na ogórki, więc zamiast zwykłych konserwowych polecam smak curry.



Składniki:
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki curry
  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • liście selera
Ogórki w zalewie curry
Na początek gotujemy zalewę, wodę, ocet, cukier i sól, gdy się zagotuje dodajemy dopiero curry. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Do wyparzonych słoików układamy kolejno: liść selera, krążek cebuli, pionowo pokrojone ogórki i na górę znowu krążek cebuli i liść selera, słoik wypełniamy gorącą zalewą.
W osobnym garze gotujemy wodę i słoiki pasteryzujemy około 5 minut.

Ogórki w zalewie curry
Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz