sobota, 4 lipca 2015

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Dzisiaj pomysł na dobre śniadanie, choć moja córka woli pancakes takie amerykańskie naleśniki na kolację ;-)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 75g rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 czubate łyżki cukru,
  • szczypta soli
 Mąkę przesiać przez sitko do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Masło roztopić w garnku na wolnym ogniu, utrzeć jajka, wymieszać z mlekiem i przestudzonym masłem, a następnie dodać do mąki i dobrze wymieszać. Najlepiej smażyć na suchej patelni, ewentualnie z kroplą oleju.

Pancakes

Porada: pancakes można podawać z miodem, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem. Cukier puder można także przesypać sitkiem zaraz po upieczeniu, dzięki czemu utworzy się delikatna smaczna powłoczka na naleśniku.
Życzę smacznego ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz